به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گیزموچاینا، این تسویه خارج از دادگاه به «باتری گیت» مشهور شده، در سال ۲۰۲۰ به دست آمد و طبق آن قرار شد اپل ۵۰۰ میلیون دلار غرامت بپردازد. در حقیقت این شکایت از تصمیم اپل در ۲۰۱۷ میلادی برای کندتر کردن عملکرد برخی از نسخه های آیفون بدون اطلاع رسانی شفاف به کاربران سرچشمه گرفته بود.
شکایت مذکور در دسامبر ۲۰۱۷ میلادی ثبت و در آن ادعا شد اپل در سیستم عامل iOS۱۰.۲.۱ قابلیت کندتر کردن عملکرد را ارائه کرده بود تا از خاموش شدن ناگهانی دستگاه ها اجتناب کند اما در بخش به روزرسانی ها آن را اعلام نکرده بود.
هرچند اپل به دلیل نبود شفافیت عذرخواهی و به طور موقت جایگزین کردن باتری با تخفیف را برای کاربران فراهم کرد، اما هرگونه گمراه کردن عمدی کاربران را انکار و اعلام کرد: برای اجتناب از یک دعوی حقوقی سنگین و پرهزینه شکایت را تسویه کرده است.
غرامت مربوط به این تسویه شامل شهروندان آمریکایی می شود که آیفون ۶، ۶پلاس، ۶ اس، ۶ اس پلاس یا اس ای با سیستم عامل iOS۱۰.۲۱ و دسته ای از آیفون های ۷ و ۷ پلاس و نسخه های بعدی آیفون با iOS۱۱.۲ آنها تحت تاثیر اقدام اپل قرار گرفته بود. مهلت ثبت شکایت نیز اکتبر ۲۰۲۰ میلادی اعلام شده بود.
طبق گفته برخی خوانندگان نشریه مک رومرز که غرامت مذکور را دریافت کرده اند، کاربران واجد شرایط حدود ۹۲ دلار دریافت می کنند.
هرچند اپل همچنان از سیستم مدیریت عملکرد در آیفون های بعدی نیز استفاده می کند اما اکنون شفافیت و کنترل بیشتری بر این قابلیت را برای کاربرانش فراهم می کند.
ویژگی «سلامت باتری» چرخه عمر باتری دستگاه را به کاربر نشان می دهد و به وی کمک می کند در صورت تمایل قابلیت کاهش عملکرد را غیرفعال کند، هرچند ریسک خاموش شدن ناگهانی دستگاه وجود دارد.
نظر شما